این مجموعه مستند شامل سه فیلم مستند به نامهای دژی کانو یعنی علیه زندگی، ماندوو یعنی خسته و از کردستان تا ژنوستان است که به ابعاد مختلفی از فعالیتهای بشر دوستانه این مرکز میپردازد.
در نشست رونمایی از این مستند، آسیبشناسی فعالیت گروههای شبهنظامی تجزیهطلب در مناطق کردنشین ایران تببین و تاثیر این فعالیتهای ناامن ساز در روند توسعه و پیشرفت استانهای مرزی غرب کشور تحلیل خواهد شد.
یافتههای دیدبان حقوق بشر کردستان ایران نشان میدهد غالب کسانی که گرفتار این گروههای مسلح میشوند را افراد فرودست جامعه تشکیل میدهند.
مسئله توسعه در مناطق پیرامونی و مرزی رابطه مستقیمی با مسئله امنیت اقتصادی و سرمایهگذاری دارد.
وقتی کارآفرینان و سرمایهگذاران احساس ناامنی داشته باشند سرمایههای خود را به مناطق همجوار یا مرکزی منتقل میکنند و عملا پیامد این مسئله در معضل بیکاری نمایان میشود.
ورود نهاد دولت و بهطور کلی حاکمیت در ساماندهی و حل این چالش تاثیر دارد.
دولت باید تاثیرات کانونهای ناامن ساز را با کمترین هزینه در بدنه جامعه کاهش داده و با حمایت از نیروها و ظرفیتهای بومی، فرصت توسعه و پیشرفت را محیا سازد.
دیدبان حقوق بشر کردستان ایران بارها پیشنهاداتی را در این زمینه ارائه داده و امیدوار است دولت آقای پزشکیان که نگاه به پیرامون را جزء برنامههای جدی خود تعریف کرده است نسبت به پیگیری این موارد توجه لازم را داشته باشد.
در ادامه برخی از این پیشنهادات را ارایه میکنیم:
۱. پیگیری جدی توافقنامه ایران و عراق با هدف کاهش تنشهای مرزی و تعیین تکلیف منازعه طولانی دولت مرکزی با گروههای شبهنظامی کرد که در اقلیم کردستان عراق حضور دارند.
۲. حمایت قانونی از قربانیان و آسیبدیدگان که به انحاء مختلف و بهواسطه حضور در این گروههای مسلح، خود و یا خانواده آنها دچار آسیب شدهاند، توسط دستگاه قضایی، وزارت امور خارجه و نهادهای حمایتی
۳. توسعه تجارت مرزی با اقلیم کردستان عراق و برچیدن پدیده شوم کولبری در مناطق مرزی غرب و شمال غرب ایران
۴. توسعه گردشگری با توجه به ظرفیتهای گسترده و عمیق مناطق کردی ایران چه در حوزه زیرساختی و همچنین حمایت از کارآفرینان داخلی و جذب سرمایهگذار خارجی
۵. توسعه آموزش بهویژه در حوزه حقوق شهروندی، سبک زندگی، مقابله با آسیبهای اجتماعی و توجه جدی به ارائه راهکارهای متناسب