اعمال بیشترین نقض حقوق علیه کودکان کرد در ترکیه

انجمن حقوق بشر از دولت خواست تا به مسائل سازمان‌یافته که حقوق کودکان را تضعیف می‌کند رسیدگی کند

گزارش جدید انجمن حقوق بشر (IHD) افشا می‌نماید که در مناطق کردنشین ترکیه در طی سال گذشته میزان نگران‌کننده‌ای از نقض حقوق کودکان رخ داده است؛ به طوری که حداقل ۳۶ کودک در میان چالش‌های سیاسی و اجتماعی مستمر جان خود را از دست داده‌اند.

گزارشی انجمن حقوق بشر (IHD) در دیاربکر بر تأثیر شدید مسئله حل‌نشده کُردها در ترکیه بر کودکان این منطقه تأکید کرده است. این گزارش که در ۱۹ نوامبر، پیش از روز جهانی کودک ارائه شد؛ جزئیاتی از نقض‌هایی را ارائه می‌دهد که بین نوامبر ۲۰۲۳ تا نوامبر ۲۰۲۴ جان حداقل ۳۶ کودک را گرفته است. وکیلی به نام برفین الچی، عضو کمیسیون حقوق کودک این سازمان، اطلاعات مهمی را به عنوان یافته‌های این گزارش در یک همایش مطبوعاتی که در دفتر انجمن حقوق بشر در این شهر برگزار شد؛ ارائه نمود.

بنا بر اظهارات الچی، کودکان در مناطق شرقی و جنوب‌شرقی ترکیه با اکثریت کُرد، با خطرات ترکیبی روبرو هستند که ناشی از درگیری‌های مداوم، تبعیض سازمان‌یافته و خشونت اجتماعی است. او تأکید کرد که ملاحظات ترکیه در مورد بندهای مهم کنوانسیون حقوق کودک سازمان ملل متحد که در سال ۱۹۹۵ تصویب شد؛ حمایت‌های اساسی از کودکان اقلیت‌های قومی، مذهبی و زبانی را تضعیف می‌کند. این ملاحظات، حقوق فرهنگی و زبانی آن‌ها را محدود و فرصت رشد در محیط فرهنگی خودشان را سلب می‌کند.

گزارش انجمن حقوق بشر پیامدهای وخیم چنین نابرابری‌های ساختاری را افشا می‌کند. چهار کودک به دلیل سهل‌انگاری مقامات از جمله تصادفات مربوط به وسایل نقلیه دولتی و مهمات منفجر نشده باقی‌مانده در مناطق درگیری جان باختند؛ ۱۸ کودک دیگر در شرایط مشکوک جان خود را از دست دادند و ۹ کودک دیگر نیز به دلیل خشونت خانگی کشته شدند. نگران کننده‌تر اینکه، دست‌کم پنج کودک در خانواده‌های خود مورد سوءاستفاده جنسی قرار گرفتند و خشونت اجتماعی گسترده، جان چهار کودک دیگر را گرفت.

طیف گسترده‌تری از تخلفات نیز به همان اندازه نگران‌کننده است. دست کم ۸۱ کودک در طول سال گذشته بازداشت شدند و پانزده کودک نیز مورد آزار و شکنجه فیزیکی قرار گرفتند؛ که از این تعداد دو کودک در بازداشت پلیس و ده نفر در زندان هستند. مدارس نیز از خشونت مصون نبودند و دست کم چهار کودک در محیط آموزشی مورد خشونت فیزیکی قرار گرفتند.

الچی به بی‌ثباتی مداوم اجتماعی-سیاسی در منطقه اشاره کرد که با پیامدهای زلزله‌های ویرانگر استان قهرمان‌ماراش در فوریه ۲۰۲۴ تشدید شده است؛ و این مشکل، عامل مهمی در تشدید آسیب‌پذیری کودکان است. او به نمونه‌هایی از کودکان که مجبور به زندگی با مادران زندانی خود هستند؛ و همچنین نبود مراقبت‌های بهداشتی کافی و مواردی که شامل باندهای جنایتکار مانند قاچاقچیان نوزاد می‌شود؛ اشاره کرد. او همچنین از ناتوانی دستگاه قضایی در رسیدگی مناسب به جرایم علیه کودکان انتقاد کرد و گفت که این امر، فرهنگ مصونیت از مجازات را تداوم می‌بخشد.

این گزارش تأکید می‌کند که این چالش‌ها تنها محدود به نقاط ضعف قانونی و سازمانی نیستند؛ بلکه ریشه‌های عمیقی در مسئله حل‌نشده‌ی کردها دارند. الچی استدلال کرد که نبود یک راه‌حل مسالمت‌آمیز و دموکراتیک برای مناقشه کردستان، چرخه‌ای از خشونت، فقر و بی‌توجهی را تداوم می‌بخشد که به‌طور نامتوازن بر کودکان تأثیر می‌گذارد. او درخواست انجمن برای یک راه‌حل سیاسی را تکرار کرد و گفت: کودکان از آسیب‌پذیرترین قربانیان بن‌بست کنونی هستند. این واقعیت بر نیاز فوری به یک راه‌حل مسالمت‌آمیز برای مسأله کردها را تأکید می‌کند.

این گزارش همچنین آمارهای نگران‌کننده دیگری را برجسته نمود: ۴۸ کودک در فضاهای عمومی مورد خشونت یا تجاوز جنسی قرار گرفتند و حداقل یک کودک ربوده شد. علاوه بر این، نقض حقوق زبانی و فرهنگی همچنان شایع است؛ و کودکان کُرد زبان به طور سازمان‌یافته، از حق تحصیل به زبان مادری خود محروم می‌شوند؛ که مانع توسعه روانی و اجتماعی آن‌ها می‌شود.

الچی تأکید کرد که شروط ترکیه در مورد کنوانسیون سازمان ملل متحد خلاف اصول اصلی این سند است که منافع عالی کودک، عدم‌تبعیض، بقا و رشد و همچنین مشارکت فعال را در اولویت قرار می‌دهد. او همچنین از ناکارآمدی نظارت بین‌المللی، به‌ویژه کمیته حقوق کودک سازمان ملل، در حصول اطمینان از پایبندی کشورهای امضاکننده به تعهدات خود انتقاد کرد.

در حالی که ترکیه به سی‌و‌پنجمین سالگرد امضای کنوانسیون سازمان ملل نزدیک می‌شود؛ انجمن حقوق بشر از دولت خواست تا از ملاحظات خود صرف‌نظر کرده و کنوانسیون را به طور کامل اجرا کند؛ و به مسائل سازمان‌یافته که حقوق کودکان را تضعیف می‌کند؛ رسیدگی کند. این انجمن بار دیگر خواستار حل مسالمت‌آمیز مسئله کردها شد و تاکید کرد که تنها از طریق آشتی و احترام به حقوق بشر می‌توان شرایط رفاه را برای همه کودکان تامین کرد.

ترک پاسخ

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید