یادداشت/صنایع دستی کردی: تَون

تاریخ انتشار:

کردستان ایران با توجه به موقعیت ویژه جغرافیایی و اجتماعی ایران، یکی از مراکز مهم صنایع دستی است. شرایط زندگی اقتصادی-اجتماعی کردهای ایران به ویژه در گذشته ایجاب می‌کرد تا بیشتر نیازهای خود را تامین کنند و به نوعی خودکفا شوند. صنایع بافتنی یکی از کارهای مهم این مردم می‌باشد که هم جنبه هنری و زیباشناختی دارد و هم یک رکن مهم اقتصادی است. در میان انواع موارد بافتنی می‌توان به تَون/دارقالی اشاره کرد که برای فرش و یا قالی و گلیم بر پا می‌کردند. همچنین، برای نیازهای زندگی عشایری و روستایی محصولات متنوع دیگری مانند برپشت، چوال، خورج، خورجک، مافور، کناره، خالیچه، امنی، جاجم، برک، چارک… درست می‌کردند.

در بیشتر موارد فرش و گلیم‌های آنان توسط دلالان و بیشتر با قیمت ارزان خریداری می‌شد/می‌شود و پس از آن به عنوان صادرات فرش و به نام شرکت‌های مختلف بازرگانی راهی کشورهای مختلف به ویژه آلمان می‌گردید/می‌گردد. با مقایسه قیمت خرید از تولید کننده محلی و قیمت فروش در بازارهای اروپایی متوجه می‌شویم تفاوت قیمت در حد چند برابر است در حالی که بار اصلی کار بر دوش زنان و دختران می‌باشد.

با توجه به اهمیت روزافزون اقتصاد در رشد و توسعه به ویژه برای مناطق کردنشین، فعالان اقتصادی کرد می‌توانند با ساماندهی مناسب و به‌روز این حوزه هم صنعت مهم مذکور را از دست دلالان در بیاورند و هم به عنوان برند و محصول زنان و دختران محلی معرفی کنند تا ضمن افزایش دستاورد اقتصادی برای آنان مالکیت معنوی آنان نیز نقض نشود. مراجعه به مراکز ذیربط و ثبت انواع فرش و گلیم و یا دیگر محصولات سنتی می‌تواند گامی مهم در معرفی این محصولات باشد و سرانجام می‌تواند برای توسعه اقتصاد محلی موثر واقع شود.

ترک پاسخ

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید

اشتراک گذاری مطلب:

آخرین مطالب

مطالب مشابه
Related

آیا آلمان نسبت به ایزدی‌های قربانیِ نسل‌کشی عهدشکنی خواهد کرد؟

هزاران ایزدی با خطر اخراج از آلمان به عراق...

برگی از تاریخ: دعوت مسعود بارزانی از نیروهای صدام برای ورود به اربیل

۳۱ آگوست، روزی است که مسعود بارزانی در بحبوحه...

بررسی نقش مسعود بارزانی در جنایت داعش در سنجار

هدف بارزانی چه بود؟ به گزارش دیدبان حقوق بشر کردستان...