روش‌های تامین مالی پ.ک.ک.

نوشته: روبرت فراگنیتو / ترجمه از: دیدبان حقوق بشر  کردستان ایران

اهداف و منابع کلیدی درآمد:

1- بودجه تخمینی پ.ک.ک 86 میلیارد دلار است.

2- هدف پ.ک.ک ایجاد فشار بین‌‎المللی و حس ضدیت علیه ترکیه است.

3- پ.ک.ک از تولید هروئین و قاچاق آن برای حمایت از اقدامات تروریستی خود استفاده می‌کند.

4- پ.ک.ک در قاچاق مواد مخدر و پولشویی فعال است و در تولید تقریبا همه انواع مواد مخدر و قاچاق آنها کارآزموده است. دیگر منابع درآمد پ.ک.ک عبارتند از اخاذی، سرقت و جعل اسکناس.

5- پ.ک.ک این درآمد را برای خرید اسلحه، مهمات و دیگر تجهیزات مورد استفاده تروریست‌ها بکار می‌گیرد.

6- قاچاق مواد مخدر بخش اصلی دستگاه مالی پ.ک.ک است که در کنار اخاذی، باجگیری، سرقت، قاچاق اسلحه و قاچاق نیروی کار قرار دارد.

7-درآمد ناشی از معاملات و بازاریابی برای خرید سلاح جهت ادامه اقدامات تروریستی صرف می‌شود.

افراد حامی:

1- یوگنی پریماکف، از سران سرویس امنیت خارجی روسیه، که همیشه حامی ‌پ.ک.ک بوده است و صدام حسین را تشویق کرد تا اجازه بدهد پ.ک.ک از خاک عراق برای استقرار استفاده نماید (American Foreign Policy Council, 1996)

2- دانیل میتران، بیوه رادیکال رئیس جمهور سابق فرانسه، در نامه‌ای در سال 1998 برای اوجالان از عنوان «رئیس جمهور» استفاده و اعلام کَرد برای صلح در کنار شما هستم.

کشورها:

1- همان طور که تلاش‌های اوجالان برای یافتن پناهندگی سیاسی در سال 1998 و اوایل سال 1999 ثابت کرد، او از حمایت احزاب چپگرای ایتالیا، فرانسه و یونان برخوردار بود. حمایت ناگهانی و عجیبی نیز از طرف تروریست‌های مارکسیست ایتالیا و آلمان صورت گرفت که حتی گاهی عضو پ.ک.ک شدند.

2- پ.ک.ک مدت مدیدی از ک.گ.ب (سازمان اطلاعاتی شوروی) برای حملات چریکی و تروریستی علیه ترکیه کمک دریافت کرده است.

3- این گروه برای داشتن محل امن مورد حمایت سوریه و عراق بوده و سپس در لیست گروه‌های تروریستی وزارت خارجه آمریکا قرار گرفته است.

4- دستگاه‌های اطلاعاتی آمریکا شواهدی را ارائه کرده‌اند که نشان می‌دهد دولت یونان به یک گروه تروریستی و مخفی برای آموزش کمک کرده است. طبق منابع سیا این گروه تا سال‌های اخیر نیز در یک جزیره یونان فعالیت می‌کرد (Washington Times September 10, 1996). یک گزارش وزارت خارجه آمریکا در مورد تروریسم که در آوریل سال 1996 منتشر شده می‌گوید یونان اتهامات ترکیه مبنی بر وجود مقرهای آموزشی پ.ک.ک در یونان و کمک این کشور به پ.ک.ک را رد کرده است. اما هنوز هم دقیقا مشخص نیست آیا یونان باز هم به پ.ک.ک کمک می‌کند یا نه.

روابط عمومی ‌و رسانه‌های پ.ک.ک

1- مَد. تی‌وی: یک شبکه تلویزیونی که با مجوز بریتانیا از لندن و مستقر در بروکسل فعالیت می‌کرد. اگر چه این کانال برای فرهنگ کُرد نیز فعالیت‌هایی داشت، اما علنا برای پ.ک.ک تبلیغ می‌نمود و هزینه سالانه آن 200 میلیون دلار بود و سپس از بریتانیا اخراج شد و در بلژیک نیز مجوز خود را از دست داد.

2- روابط عمومی ‌در پولسازی برای پ.ک.ک خیلی موثر واقع شد و ارزیابی اروپایی‌ها نشان می‌دهد که درآمد پ.ک.ک در گرفتن پول از مردم در اواسط دهه نود به 200 الی 500 میلیون دلار در سال رسید.

3- درآمد پ.ک.ک در اروپا از دو منبع مهم بود: فعالان کُرد در اروپای غربی به ویژه در آلمان. در سال 1997، وزارت فدرال کشور آلمان تخمین زد تعداد 11 هزار هوادار پ.ک.ک در آلمان وجود دارند و مدعی شد  پ.ک.ک می‌تواند از 500 هزار کُرد ساکن آنجا «دهها هزار نفر» را به خیابانها بیاورد. دولت آلمان در ادامه افزود پ.ک.ک میلیون‌ها مارک از مردم در سال پول می‌گیرد که در سال 1997-1996 این رقم 20 میلیون مارک بود. یکی از منابع مهم تامین مالی پ.ک.ک انجام فعالیت‌های جنایی به ویژه در سوئیس، فرانسه، کشورهای اسکاندیناوی و حوزه بنلوکس است.

قاچاق مواد مخدر

1- پ.ک.ک به صورت فعال در تمام مراحل قاچاق مواد مخدر از تولید و پردازش مواد تا ترانزیت و بازاریابی آن فعالیت می‌کند.

2- گفته می‌شود پ.ک.ک در تولید، تصفیه و بازاریابی مواد مخدر فعال است و در چندین کشور نیز عوامل خود را دارد. فعالیت پ.ک.ک در قاچاق مواد از طریق ترکیه نشان می‌دهد پ.ک.ک نه تنها از قاچاقچیان و تولیدکنندگان مواد مخدر «مالیات» می‌گیرد بلکه خود نیز به صورت فعال در ترانزیت و بازاریابی آن در اروپا فعالیت دارد. (INCS, 1998)

3- درآمد پ.ک.ک از مواد مخدر «میلیون‌ها» دلار تخمین زده می‌شود.

4- به واسطه پ.ک.ک قاچاق مواد به حومه پاریس نیز رسیده است و تامین 10 الی 80 درصد مواد مخدر پاریس بر عهده پ.ک.ک است.

مسیرهای انتقال مواد

1- اینترپل، مرکز مبارزه با مواد مخدر بریتانیا و مراکز پلیس ملی کشورهای عضو اتحادیه اروپا همگی تاکید می‌کنند مسیر ترانزیت مواد مخدر از مناطق کردنشین ترکیه و تحت نظارت پ.ک.ک و عوامل آن است.

2- این گروه در امتداد مسیر از رومانی و مولداوی به عنوان پایگاه استفاده می‌کند.

3- انجمن تاجران شرقی در رومانی یک پوشش عالی برای فعالیت‌های غیرقانونی پ.ک.ک است که به عنوان مسئول محلی پ.ک.ک بر معاملات مواد مخدر توسط پ.ک.ک نظارت می‌کند.

4- مواد مخدر از طریق دریا از بندر عبدمنای لیبی نیز مواد به اروپا ارسال می‌شود و راه دیگر نیز از طریق دریایی از ترکیه است. پ.ک.ک از این راه سالانه 300 الی 400 میلیون دلار درآمد کسب می‌کند.

5- دادستان کل آلمان اعلام نمود 80 درصد مواد مخدر کشف شده با پ.ک.ک یا دیگر گروه‌های ترکیه‌ای مرتبط بوده که از سود آن برای خرید اسلحه استفاده می‌کنند.

6- فعالیت‌های قاچاق مواد مخدر توسط چندین قبیله کُرد مستقر در آلمان، ایتالیا، هلند و اسپانیا صورت می‌گیرد که با پ.ک.ک ارتباط دارند.

جنایات سازمان یافته

1- قاچاق مواد مخدر، قاچاق اسلحه، اخاذی، قاچاق انسان، ربودن کودکان (برای استفاده در جنگ) و پولشویی برای کسب پول از جمله فعالیت‌های پ.ک.ک است.

2- در سپتامبر سال 1996 و در قالب عملیات اسپوتنیک چند کشور اروپایی به صورت هماهنگ علیه رابط‌های پ.ک.ک در حوزه جنایات سازمان یافته و فعالیت‌های پولشویی وارد عمل شدند.

3- فیصل دنیالیجی با نام مستعار کانی ییلماز و به اصطلاح نماینده پ.ک.ک توسط واحدهای ژاندارمری بلژیک دستگیر شد.

4- یک کمیسیون تحقیق به ریاست جروئن برن قاضی بازپرسی بلژیک تشکیل شد و این کمیسیون در زمینه فعالیت‌های غیرقانونی مرتبط با پولشویی و جمع‌آوری پول توسط پ.ک.ک تحقیق کرد.

5- مجله بریتانیایی اسپکتور در شماره 28 نوامبر و 5 دسامبر سال 1998 نوشت: «به گفته منابع امنیتی بریتانیا پ.ک.ک مسئول فروش 40 درصد هروئین فروخته شده در اتحادیه اروپاست».

قاچاق انسان

1- پ.ک.ک از یک شبکه پیچیده قاچاق انسان پول می‌گیرد که پناهندگان را از شمال عراق به ایتالیا می‌رساند.

2-مسیر قاچاق انسان به این شکل است: استانبول به میلان/ استانبول- بوسنی- میلان/ ترکیه- تونس- جزیره مالت- ایتالیا.

انتقال پول و امور بانکی

1- بعضی شواهد نشان می‌داد که پ.ک.ک برای گروه‌های تروریست کُرد و ببرهای تامیل، سلاح تهیه می‌کرد.

2- بانک‌ها در بلژیک، قبرس و سوئیس در مورد پول‌های پ.ک.ک رازداری می‌کنند و پول این گروه اغلب به صورت حواله یا یک پیک نقد رد و بدل می‌شود.

نحوه تجارت

1- همکاری پ.ک.ک با قبایل جنایی کُرد شبیه همکاری بین خانواده‌های مافیایی در سیسیل ایتالیا است.

2- پ.ک.ک یک سازمان تجاری چند سطحی است که مواد مخدر از تولید تا توزیع کننده جزئی را تحت نظر دارد.

3- مرحله اول: تولید آزمایشگاهی از مرفین که معمولا از پاکستان تهیه می‌شود.

4- مرحله نهایی: فروش در خیابان‌های اروپا از طریق فروشندگان استخدامی ‌پ.ک.ک انجام می‌شود.

5- پ.ک.ک در ترکیه و شمال عراق نیز آزمایشگاه تولید مواد مخدر دارد.

6- شبکه‌های توزیع نیز برای فروش هروئین آماده، مواد مرفین، اسید آنهیبرید و مواد خام وارد شده از آلمان به ترکیه برای تولید هروئین مورد استفاده قرار می‌گیرند.

7-علاوه بر قاچاق توسط هسته‌های فردی برای حمایت از عملیات پ.ک.ک، این گروه از قاچاقچیان کُرد در غرب اروپا نیز مالیات می‌گیرد.

مواردی از منابع تایید نشده

گفته می‌شود پ.ک.ک از تاجران کُرد در جنوب شرقی ترکیه نیز پول اجباری به عنوان مالیات می‌گیرد. این گروه با برگزاری کنسرت و مهمانی نیز درآمد کسب می‌کند. نشریات خود را نیز به زور و در قبال پول می‌فروشد. گزارش شده دیمیتریس ماتافیاس یک ژنرال یونانی با سران پ.ک.ک دیدار و به آنها کمک کرده است. وی در یک مورد 20 هزار سلاح دستی و 30 موشک استینگر به این گروه تحویل داده است. وقتی عبدالله اوجالان در سال 1998 در یونان دستگیر شد، پاسپورت قبرس یونانی به نام «ماوروس لازاروس» در اختیار داشت. در دهه نود نیز یونان متهم بود که مراکز آموزشی را در اختیار پ.ک.ک قرار داده است.

منابع:

  1. “The Geopolitical Drug Dispatch,” (1997), a monthly report prepared by the ” Observatories Geopolitique Des Drogues.” March.
  2. International Narcotics Control Strategy (INCS)
  3. Dr. François Haut of the Paris Institute of Criminology in Brussels on 25 April 1997.
  4. UN International Drug Control Program (UNDCP) in Beirut from 29 June to 3 July 1998, noted that “there were clear linkages between some narco-terrorist organizations, for example, the Kurdistan Workers’ Party (PKK), and other organized transnational criminal groups.
  5. “Political Violence and Narco-Trafficking”, a booklet published by the Paris Institute of Criminology in October 1996, PKK’s narcotics network and its functioning are detailed.
  6. 1995 report prepared by the Drug Enforcement Agency of the US Department of Justice.
  7. The nexus among terrorists, narcotics traffickers, weapons proliferators, and organized crime networks in western europe, (2002), A Study Prepared by the Federal Research Division, Library of Congress under an Interagency Agreement with the United States Government, December.
  8. Radu, Michael (2001), The Rise And Fall Of The Pkk, Orbis, Winter, Vol. 45 Issue 1, pp 17-47, available at: http://www.oranim.ac.il/courses/meast/extra/RISE%20AND%20FALL%20THE%20PKK.htm

ترک پاسخ

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید