دولت اردوغان از کشورهای اروپایی خواست تا علیه جنبش گولن اقدام کنند.
به گزارش دیدبان حقوق بشر کردستان ایران و به نقل از منابع خبری، رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، در پنجمین اجلاس جامعه سیاسی اروپا که در روز پنجشنبه ۱۷ آبان در بوداپست برگزار شد؛ ضمن درخواست از کشورهای اروپایی برای تشدید اقدمات خود علیه حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) و جنبش گولن؛ بر لزوم «همکاریهای محسوس» در مبارزه آنکارا با این گروهها تأکید کرد. درخواست اردوغان حاکی از نارضایتی طولانیمدت آنکارا از اقدامات ناکافی اروپا علیه سازمانهایی که ترکیه آنها را تهدید تروریستی میداند؛ است. اتحادیه اروپا و آمریکا، پ.ک.ک را از دهه ۱۹۸۰ به عنوان یک سازمان تروریستی شناخته است. ترکیه مدعی است که کشورهای اروپایی اقدامات کافی برای جلوگیری از فعالیت پ.ک.ک در داخل مرزهای خود انجام ندادهاند.
همچنین دولت اردوغان از کشورهای اروپایی خواست تا علیه جنبش گولن، یک گروه مذهبی الهامگرفته از «فتحا..گولن»، شهروند ترکیه که در اخیرا در آمریکا درگذشت، اقدام کنند. آنکارا این جنبش را متهم به سازماندهی کودتای ۲۰۱۶ میکند. جنبش گولن دست داشتن در کودتا یا هرگونه فعالیت تروریستی را رد نموده و با وجود درخواستهای ترکیه، بسیاری از کشورهای اروپایی به دلیل نگرانی در مورد محاکمه عادلانه و حقوق بشر، مخالف استرداد افراد مرتبط با این جنبش هستند.
منتقدان معتقدند که درخواستهای اردوغان برای اقدام علیه این گروهها بخشی از یک راهبرد گسترده برای سرکوب مخالفان و تحکیم قدرت است. آنها به پاکسازیهای گسترده دولت ترکیه پس از کودتا اشاره میکنند که منجر به اخراج یا بازداشت دهها هزار نفر از جمله روزنامهنگاران، دانشگاهیان و کارمندان دولت (اغلب با دلایلی بیاساس) گردیده است.
علاوه بر این، سازمانهای حقوق بشر نسبت به سلب استقلال قضایی و حاکمیت قانون در ترکیه هشدار دادهاند. این امر نشان میدهد که خواستههای آنکارا برای همکاری احتمالاً ناشی از ملاحظات سیاسی داخلی است و نه نگرانیهای امنیتی واقعی.