۱۵ آبان ۱۴۰۳

برگزاری دادگاه محاکمه عضو داعش به اتهام اسارت دو زن ایزدی

  • ۱ روز قبل

شاهدان ایزدی در دادگاه اظهار داشتند که «حسنا» در اسارت و بدرفتاری آنها نقش داشته است.

اولین دادگاه محاکمه یکی از اعضای داعش در سوریه به نام «حَسنا ا.» به اتهام اسارت دو زن در هلند برگزار شد. این پرونده حاصل تلاش‌های بین‌المللی عدالت‌خواهانه‌ای است که به‌دنبال جنایات داعش در حمله به سنجار در سال ۲۰۱۴ علیه جامعه ایزدی انجام شده است.

اولین دادگاه محاکمه یکی از اعضای گروهک داعش به اتهام جنایت علیه جامعه ایزدی در هلند برگزار شد. «حسنا ا.»، شهروند هلندی ۳۳ ساله، به اتهام نقش داشتن در اسارت دو زن ایزدی و به بردگی گرفتن آنها، به جنایت علیه بشریت متهم شده است. محاکمه در دادگاه Schiphol  در شهر Badhoevedorp (واقع در آمستردام) برگزار می‌شود.

تا به امروز، چهار کشور، از جمله سه کشور اروپایی -آلمان، فرانسه و سوئد- شهروندان خود را که به داعش پیوسته‌اند؛ به دلیل جنایاتی که در سوریه و عراق مرتکب شده‌اند؛ به‌ویژه به‌ دلیل بردگی و آزار زنان ایزدی، تحت تعقیب قرار داده است. این محاکمه‌ها بخشی از تلاش بین‌المللی در حال انجام است تا اعضای داعش را به دلیل مشارکت در جنایات جنگی، نسل‌کشی و جنایات علیه بشریت مجازات نمایند.

این پرونده نقطه عطف مهمی در تلاش‌های بین‌المللی است که اعضای داعش را به دلیل جنایاتی که علیه اقلیت قومی-مذهبی ایزدی انجام داده است؛ محاکمه می‌نماید. در پی عملیات نسل‌کشی داعش پس از حمله به سنجار واقع در کردستان عراق در سال ۲۰۱۴، مردان کشته شدند و هزاران زن و کودک ایزدی به بردگی جنگجویان داعش درآمدند. بسیاری از دستگیرشدگان در معرض خشونت جنسی، ازدواج‌ اجباری و قاچاق انسان قرار گرفتند.

«حسنا ا.»، یکی از ۱۲ تبعه هلندی است که در سال ۲۰۲۲ از اردوگاه‌های زندانیان در شمال سوریه به کشور بازگردانده شد؛ و با اتهامات متعددی از جمله بردگی، عضویت در یک سازمان تروریستی و به خطر انداختن فرزندش که او را به قلمرو تحت کنترل داعش برده بود؛ مواجه گردید. او در اظهارات خود مدعی شد که در سال ۲۰۱۵ به دنبال دستیابی به آرامش شخصی به سوریه سفر کرده است؛ و دست داشتن در جنایات داعش را انکار نمود و اظهار داشت که از امنیت خود می‌ترسد و صرفاً از دستورات شوهر سابق خود پیروی می‌کند.

او گفت که دوران کودکی سختی داشته است؛ و به دلیل بدهکاری و احساس افسردگی به داعش پیوسته است. اگرچه او اعتراف کرد که قبل از خروج از کشور از جنایات داعش اطلاع داشته است؛ اما تاکید کرد که قصد شرکت در جنایات آنها را نداشته است.

شاهدان ایزدی در دادگاه اظهار داشتند که «حسنا» در اسارت و بدرفتاری آنها نقش داشته است؛ که البته او آن را نپذیرفت؛ و مدعی شدند که از وضعیت آنها کاملاً بی‌اطلاع است. این محاکمه پس از سال‌ها اعمال نفوذ سازمان‌های ایزدی، از جمله «بنیاد ایزدی آزاد» برای عدالت و جامعه برگزار می‌شود.

حدود ۳۵۰۰ زن ایزدی از زمان آزادسازی مناطق تحت کنترل داعش نجات یافتند؛ اما بسیاری از آنها ناپدید شدند. در پی تهاجم به سنجار بیش از ۲۰۰۰۰۰ ایزدی آواره شده و هزاران نفر به اردوگاه‌های آوارگان گریختند.

این محاکمه همچنین بر موضوع بزرگتری تاکید می‌کند؛ بسیاری از جنگجویان خارجی داعش، از جمله جنگجویان کشورهای اروپایی، در اردوگاه‌های زندانیان که توسط «دولت خودمختار شمال و شرق سوریه» (AANES) اداره می‌شوند؛ حضور داشتند. علی‌رغم درخواست‌های دولت خودمختار برای بازگرداندن این افراد و محاکمه بر اساس استانداردهای حقوق بین‌الملل، بسیاری از کشورها، از جمله هلند، به کندی اقدام می‌کنند.

جلسات محاکمه این هفته با شهادت قربانیان ایزدی در دادگاه و تحقیقات بیشتر در مورد نقش «حسنا ا.» در شبکه داعش ادامه می‌یابد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پرطرفدارها

پربحث‌ترین

کُردی