«برادران کرد ما میتوانند زبان خود را به مدت دو ساعت یاد بگیرند، که این یک حق مشروع است. کردی، زبانی محلی است که ما به همراه دیگر زبانهای سوریه آن را گرامی میداریم.»
دارم طباع، وزیر آموزش و پرورش سوریه، سخنان بالا را گفته و تاکید کرده که کردهای سوریه باید اجازه داشته باشند زبان کردی را به همان شیوهای یاد بگیرند که سایر اقلیتهای غیرعرب سوری، زبانهای خود را یاد میگیرند.
در صورت تمایل به یادگیری زبان محلی، قانون حامی این آموزش است. وی در مصاحبه با روزنامه الوطن، روزنامهای معروف در دمشق، گفت: «به مدارس ارمنی اجازه میدهیم که زبان ارمنی را درست مانند آشوری و چرکسی به مدت دو ساعت آموزش دهند.
برادران کرد ما نیز میتوانند زبان خود را به مدت دو ساعت بیاموزند که این یک حق مشروع است. کردی یک زبان محلی است که ما در کنار دیگر زبانهای سوریه به آن احترام میداریم.»
سه هفته پیش، بشار اسد، رئیس جمهور سوریه از تمرکززدایی به عنوان راهحل احتمالی بحران ده ساله سوریه صحبت کرد. اظهارات وی به عنوان پیامی به اداره خودگردان شمال و شرق سوریه (AANES) به رهبری کردها، که در گذشته از دمشق خواسته بود خودمختاری محلی خود را در شمال سوریه به رسمیت بشناسد، تفسیر شد.
به گزارش خبرگزاری دولتی سوریه، سانا، رئیس جمهور سوریه تاکید کرد که «تمرکززدایی به توسعه متوازن بین غنیترین و فقیرترین مناطق میانجامد. در اینجا نقش مدیریت محلی مطرح میشود … شوراهای محلی بیشترین توانایی را در تشخیص منافع محلی خود و ارائه راهحل دارند».
آرون لوند، محقق خاورمیانه در آژانس تحقیقات دفاعی سوئد (FOI)، به کردستان ۲۴ گفت که «کردها هرگز اجازه نداشتند زبان کردی را، که بخشی از «به حاشیه راندن عمدی جامعه کردها در سوریه بود که حتی قبل از به قدرت رسیدن دولت بعث در دهه ۱۹۶۰» آموزش دهند.
علاوه بر این، وقتی اسد در سال ۲۰۰۰ به قدرت رسید، قول داد که وضعیت کردها را عادی کند. به عنوان مثال از سال ۲۰۱۱، گامهایی در زمینه موضوع شهروندی برداشته شده است، که کم و بیش حل شده است. اگر افراد از قبل تابعیت نداشته باشند، به آنها پیشنهاد شهروندی میشود».
بیشتر بخوانید:
اعلام ممنوعیت تدریس در مدارس غیر وابسته به پ.ک.ک. در شمال سوریه
گفتنی است در سال ۱۹۶۲، دولت سوریه پس از سرشماری، تابعیت کردهای سوریه را سلب کرد. در نتیجه، ۳۰۰۰۰۰ کرد سوریه در سال ۲۰۰۹ فاقد تابعیت شدند. با این حال، در سال ۲۰۱۱، این مسئله تا حدی از طریق «فرمان ۴۹ریاستجمهوری» حل شد. اگرچه اکثریت حق شهروندی دریافت کردند، اما هنوز هزاران نفر فاقد آن هستند.
لوند افزود که «در گذشته آموزش کردی «به نوعی ترویج جداییطلبی یا مشارکت خارجی از طریق اقلیتهای دیگر» تلقی میشد. بنابراین، سخنان وزیر آموزش و پرورش سوریه یک گام بسیار مهم است.
البته ممکن است بین نیروی سوریه دموکراتیک و دمشق مبادلهای صورت گرفته باشد، شاید در مسائل اقتصادی. به طور کلی، به نظر میرسد دمشق در حال تلاش برای کنترل مدارس شمال شرقی سوریه است که اکنون تحت کنترل مقامات محلی به رهبری کردها هستند».
از سال ۲۰۲۱، اداره خودمختار محلی شمال و شرق سوریه، که با نام AANES نیز شناخته میشود، کتابهای آموزشی خود را تکمیل کرده است که تمام پایههای ابتدایی تا متوسطه را پوشش میدهد. همچنین برنامه درسی دولت سوریه را به طور کلی در مناطق تحت کنترل خود ممنوع کرده است.
علاوه بر این، نیکلاس هراس، تحلیلگر ارشد و سرپرست برنامه تابآوری و شکنندگی دولت در نیولاینز به کردستان ۲۴ گفت که ممکن است «دولت اسد تحت فشار روسها باشد تا امتیازاتی را به کردها ارائه دهد تا آنها را به پای میز مذاکره برگرداند. هم آموزش کردی و هم تمرکززدایی حداقل الزامات لازم برای رهبری اداره خودمختار محلی شمال و شرق سوریه برای ورود به یک مالکیت مشترک جدی با دولت سوریه است.»
تاکنون رهبری کردهای سوریه به اقدامات دمشق پاسخ مثبت دادهاند. با این حال، مذاکرات بین دو طرف در مورد تمرکززدایی در گذشته شکست خورد و کردها دمشق را متهم کردند که در طرز فکر قدیمی خودکامه قبل از ۲۰۱۱ گیر کرده است.
به گزارش خبرگزاری نورثپرس، الهام احمد، رئیس هیئت اجرایی شورای دموکراتیک سوریه (SDC) در سمیناری در ۱۸ آگوست در قامیشلی گفت که سخنرانی اسد «مثبت» است. نورثپرس به نقل از وی گفت: «ما بارها و بارها گفته ایم، سوریه به قبل از سال ۲۰۱۱ باز نخواهد گشت و امروز خود او (اسد) به این امر اعتراف میکند». [۱]
[۱].https://www.kurdistan24.net/en/story/25523-Syrian-government-says-it%27s-open-for-decentralization,-Kurdish-education